Sunday, December 30, 2012

Kas slypi po taikdarių uniformomis...

Pasižiūrėjom ne visai 'šventinį' filmą. 'Whistleblower'. Kathryn Balkavic, dirbusi su JT taikdarių misijoje pokarinėje Bosnijoje atskleidžia (tikri faktai), kas slypi po kai kurių taikdarių uniformomis. Merginų perpardavinėjimas, seksualinis merginų išnaudojimas, ir netgi vergovė. Moteris atleidžiama, sugeba surinkti 'pabaigtas' bylas, atskrenda į Londoną, kur per BBC atskleidžia sunkias merginų bylas. Ir laimi bylą prieš neteisingą atleidimą. Kodėl atleista, aišku ir šiaip: tokie 'skundikai' yra nepatogūs. 

Gal man gali kas nors paaiškinti, KO VERTOS prestižinės (taikdarių ar kitos) organizacijos (nes tai deja ne vienintelis (o dažnas)  atvejis), kurios leidžia sau tokius dalykus ir užglaisto viską tarsi šventinį pyragą.



Merginos ne tik perpardavinėjamos. Su jomis 'žaidžiama': jos kankinamos, daužomos, iš jų tyčiojamasi. Jos laikomos lūšnose it žiurkės. Ir kalbame mes ne apie kokius nors gangsterius, narkotikų pardavinėtojus ar šiaip kokius žemiškus šliužus, siekiančius 'nusičiurkšti'... Čia mes matome pasitempusius, saugias uniformas vilkinčius Jungtinių tautų vyriškius. Guantanamo bay... Bosnija, Kolumbija, Dramblio kaulo krantas.  Kaip paprastiems žmonės pasitikėti tokiomis 'figūromis'... Skaudžiausia, kad atleisti iš misijos, jie neteisiami. Viskas užmirštama... Nepateisinu NEI VIENOS organizacijos, kuri pateisina ir glaisto tokią neteisybę. 


Šiandien piktai. Daug emocijų iškėlė ir suvalgė šis filmas. Geras. Sunkiausia, kad tai tik maža pragaro dalelė... Su artėjančiais naujaisiais...

No comments: